Vad är detta? Klicka på bilden!

Både Preamp 2 och Poweramp 5 kan kompletteras med inbyggd Bluetooth 5.0-mottagare. Klicka här.

Valutronic Poweramp 5
i laserskuren låda av svart MDF.
 (Finns också förmonterad, se här.)
På grund av brist på tunna björkfanérskivor hos vår leverantör har vi i september 2023 gått över
till svart genomfärgad MDF på front och lock.


Emotiva ®, IQ audio ®, Boulder ®, Moon ®, Roksan ®, McIntosh ®* (inte datorerna)...
*) ® = Registrerade varumärken.
Fina förstärkarmärken, bra ljud men också priser därefter. Från några tiotusenlappar till närmare två mille!
Behöver det verkligen bli så dyrt, bara för att man vill ha ljudkvalitet av högsta klass, inte bara stormarknadsljud? Nej, inte om du köper våra original-konstruktioner.
Vi har själva konstruerat våra förstärkare från grunden, och med två mål: Perfekt ljud och lång livslängd.
Ingen hörbar distorsion, inget störande bakgrundsbrus och ofärgat, naturtroget och detaljerat ljud. Och långtidsstabil tomgångsström.
Den vanligaste orsaken till att en effektförstärkare av AB-typ får sämre ljud eller lägger av efter ett antal år är att tomgångsströmmen driver iväg. Om den minskar blir ljudet sämre, man får övergångsdistorsion. Om den ökar blir det i stället strömrusning, och den går sönder helt.
Vi kom på en egen lösning som ger konstant tomgångsström som varken ökar eller minskar med tiden.
Båda problemen lösta.
Du får en pålitlig förstärkare med högsta ljudkvalitet i många år framöver.

Hur kan vi hålla så låga priser?
1) Viljan. Vi vill inte att ljudkvalitet ska vara en klassfråga, och det är ju vi som bestämmer priset på våra produkter.
För perfekt ljud måste inte kosta en förmögenhet. Hittills har inte någon som besökt vår butik och provlyssnat kunnat upptäcka någon som helst brist hos Poweramp 5. Och då inkluderar vi de tillfällen då någon tagit med sig en "expert", en audiofil som är van vid tio gånger högre priser (eller mer). För inte ens riktiga "guldöron" har kunnat upptäcka brister i ljudkvalitet när vi spelar musik direkt från datorn till Poweramp 5 kopplad till våra SQ-50H-högtalare.
2) Marknadsföringen. Du hittar oss på den här sajten och en facebook-sida. Aldrig i dyra annonser i fackpress eller på reklampelare på stan, och du ser ingen reklamfilm för oss på TV...
Ibland annonserar vi på gratis annonsplatser typ Facebook Marketplace, det är allt. Den största tillströmningen av nya kunder är vänner till tidigare kunder. De har besökt dem och hört hur perfekt det låter, helt enkelt.
3). Specialkunskaperna.De flesta som konstruerar förstärkare har bara "skolkunskaper" som inte räcker om man ska konstruera en riktigt bra Hi-Fi-förstärkare från grunden. Så man tar till färdiga lösningar med integrerade kretsar som "duger för de flesta". Vi har mer kunskaper än så, vi har bland annat läst psykoakustik, dvs hur man som människa upplever ljud. Så vi vet vad som är betydelsefullt för ljudupplevelsen, och vad som bara ser bra ut i ett datablad, och vi har kunskaperna som gör att vi kan konstruera från grunden och optimera varje steg i förstärkaren, så att ljudet blir helt realistiskt med alla detaljer inspelningen har.
4) De obetydliga kringkostnaderna. Vi har redan nämnt marknadsföringskostnader. När det gäller dyrare produkter med exklusiva märken kan marknadsföringskostnaderna vara många gånger högre än priset på komponenterna i förstärkaren. Våra kostnader för marknadsföring är försumbara. Vi har gjort och underhåller vår webbplats själva, och använder gratisprogrammet KompoZer. Alla bilder är våra egna, och vi har Linux (Ubuntu) i våra datorer, och gör fakturor och bruksanvisningar, fotoredigering, högtalarkonstruktioner mm i gratisprogram.
Vi har en liten butik med förhållandevis låg hyra där vi också monterar allt vi säljer, vi har ingen anställd personal, och ingen lagerbyggnad.
5) Nästan allt satsas på ljudet. Ibland ser man att ett säljargument för förstärkare är hög vikt, ibland över 20 kg.
Poweramp 5 väger inte mer än drygt 3 kg inkl låda och allt. Så vad är det som är så tungt i "fina" förstärkare? En tjock plåtlåda, eventuellt med en bit gjutjärn i botten för att göra den ännu tyngre. Så länge köparna tror att det finns ett samband mellan kvalitet och vikt kommer dyra förstärkare att också vara tunga. Men givevis har vikten inget med ljudet att göra.
Våra förstärkarlådor är lätta, hos oss är det ljudkvalitet som väger tyngst:
Poweramp 5:s nätdel består av en effektiv toroidtransformator med extremt låga störfält och ett nätdelskort med 6 elektrolytkondensatorer för extra hög rippeltålighet, självåterställande automatsäkringar och en överdimensionerad likriktare.
Effektmodulerna (själva slutstegen) är 100% diskret uppbyggda, och utgångskretsarna som har en speciell NPN-PMOS / PNP-NMOS -konfiguration ger hög stabilitet samtidigt som de genomgående snabba spänningsförstärkarstegen klarar minsta lilla detalj i musiken. Ett välbalanserat ingångssteg, balanserad strömspegelkoppling och separata strömgeneratorer ger låg distorsion, försvinnande lågt brus och fast och stabil högtalarstyrning.

Det dyra i en förstärkare i hundratusenkronorsklassen är märket, marknadsföringen, annonseringen, aktieutdelningar, försäljningskostnader, lagerhållning... saker som inte har med ljudkvalitet att göra.

Så egentligen är svaret på frågan rätt enkelt:
Hos oss betalar du för det högklassiga ljudet, inget annat.

Poweramp 5 säljs normalt som komponentsats. Men allt är färdiglött, du behöver bara skruva fast delarna (tång och skruvmejsel) och ansluta ledningarna (skruvmejsel). Räkna med en dryg timma även om du aldrig byggt någon elektronik förr.  (Vi bygger ihop den på 20 - 30 minuter, men då kan vi ju konstruktionen utantill.)
Slutsteget är konstruerat för det som blivit standard för högklassiga högtalare, dvs 8 Ohms impedans. (Det passar inte för "hemmabio"- eller bilhögtalare som har 4 Ohms impedans.)

För 4390 kr får du den kompletta satsen med alla komponenter och monteringsfärdig låda i svart MDF med förgyllda poluttag för högtalaranslutningen.

Alla lödningar är som sagt redan gjorda, ledningarna är tillklippta och skalade och ska bara skruvas fast i kopplingsplintar eller tryckas fast på flatstift. Se anvisningar här.

Om du vill ha en så färdigmonterad förstärkare som möjligt, välj PA-5-24.
Lådan är hopmonterad och alla komponenter är på plats. Drivs med växelspänning 2 x 24 volt. Strömförbrukning max 2 x 3 A.
Någon transformator ingår inte i satsen, men om du inte har en passande transformator kan du köpa den separat från oss.
Räkna med 3 - 5 minuters superenkel montering, sedan är förstärkaren klar för användning. Vi testar varje exemplar noga före försäljning, så när transformatorn är på plats kommer den garanterat att fungera klanderfritt. Läs mera här.
Vill du spela musiken via Bluetooth kan du köpa till en bluetoothmodul för inbyggnad, se beskrivning här.

För 3650 kr får du en enklare sats. Elektroniken är densamma, det som skiljer är att du gör lådan själv och nöjer dig med vanliga fjädrande poluttag.
Byggbeskrivning (och lådritning för dig som vill göra egen låda) hittar du här. Har du verktyg, tid och är lite händig är det här givetvis ett bra alternativ som sparar lite pengar.

Förstärkareffekten är 2 x 50 W, och med ett par SQ-50-högtalare blir det 110 dB ljudtryck. Läs här vad det betyder för hur länge du kan lyssna utan att få hörselskador.
Överlastskydden i förstärkarmodulerna är avpassade för 8 Ohms högtalare, lägre impedans än 6,5 Ohm rekommenderas inte.

Poweramp 5  High-end effektförstärkare, full referenskvalitet.
För dig som inte vill montera själv finns ett alternativ, klicka här.

PA5L, komponentsats till Poweramp 5, med färdig lådsats (svart MDF) och förgyllda poluttag. Pris 4390 kr.
Obehandlad är lådan mörkt grå (typ antracitgrå), vill man ha den mörkare och mindre känslig för fingeravtryck kan man bestryka den med träolja, fernissa eller klarlack.
Klicka här för monteringsanvisningen.

PA5N, komponentsats till Poweramp 5, utan låda och med fjädrande poluttag för att passa gör-det-själv-lådan. 3650 kr

Klicka här för komponentsatserna
Klicka här för ritningar och tips för gör-det-själv-lådan


*) PA5N kan också fås med förgyllda poluttag, pristillägg 200 kr.

Gör-det-själv-lådan av
svartlackad oljehärdad board.
Om man inte kommer alltför
nära ser det helt OK ut
trots att vi sågade till bitarna
på en enkel bandsåg,
borrade och filade med
vanliga handverktyg och
sprayade med hobbyfärg, allt på ungefär två timmar.
Preamp 2, förförstärkare med ingång för pick-up.
Preamp 2 har fyra ingångar varav en RIAA med justerbar känslighet och, givetvis, ljudkvalitet av högsta klass och låg brusnivå.
Reglage för volym, balans, bas och diskant. Den signalkälla som spelar upp ljud är också den som hörs, utan att man behöver koppla om på förstärkaren.
Från och med september 2023 görs lådan i svart MDF.
Drivs med 12V DC, nätdel ingår.
2990 kr, färdigbyggd och klar för inkoppling, svart MDF.
Preamp 2BT är samma som Preamp 2 men med inbyggd Bluetoothmottagare, pris 3290 kr, mer info HÄR.

För den som är väldigt händig kan vi också sälja Preamp 2 utan låda, priset är då 2600 kr.
Se Preamp 2-sidan här.









CM-5018 Förstärkarmodul färdigmonterad på kylfläns
Uteffekt c:a 50 W, känslighet c:a 900 mV. Samma modul som används i Poweramp 5-förstärkarna. För dig som vill bygga ett förstklassigt Hi-Fi-slutsteg och kan fixa resten själv. Erfarenhet av elektronikbygge krävs. Själva modulen är lödfri, anslutningar görs med en skruvplint.

Pris 1000 kr vid 1-9 st. 
Klicka här för att läsa mer.

Kit med två moduler + färdigt nätdelskort: 2400 kr.
Kit med två moduler +
färdigt nätdelskort + ringkärnetrafo: 3200 kr.

Ljudnivå och hörselskador. Eftersom du läser det här antar vi att du vill kunna njuta av musikens alla detaljer fullt ut. Men då ska du givetvis inte förstöra din hörsel.
Frågan är: Hur högt kan man spela "riskfritt"?
Efter många års forskning har man fastställt gränsvärden för vad som är acceptabelt inom arbetslivet för att undvika permanenta hörselskador. För hörseln spelar det ingen större roll om det är musik eller maskiner man lyssnar på, så man bör hålla sig inom de här gränserna om man vill skydda sin hörsel:

För en hel arbetsdag (8 timmar) är gränsen satt till 85 dB, man räknar med fem arbetsdagar i veckan.
För varje fördubbling av ljudnivån (+3 dB) halveras tillåten tid.
Vid 88 dB (85+3 dB) är gränsvärdet alltså 4 timmar, vid 91 dB (85+6 dB) 2 timmar och så vidare.
Om du skulle köra Poweramp 5 på maxvolym med två högtalare i SQ-50-serien (90 dB/1W/1m vardera, 93 dB/1W/1m tillsammans) i ett normalt rum blir ljudtrycket nästan 110 dB. Då är rekommenderad maxtid man bör spela varje dag inte mer än knappt två minuter ! Så även om en Poweramp 5 ansluten till två SQ-50-högtalare klarar 110 dB är det absolut inget vi rekommenderar för någon längre lyssning.

Låt oss vända på saken: Du vill lyssna på en konsert som tar en timma. Resten av dagen utsätts du inte för så höga ljudnivåer att det spelar någon roll.
Hur högt kan du då spela utan att riskera en hörselskada? Svar: 94 dB.
Med ett par SQ-50-högtalare innebär det att förstärkareffekten ligger på drygt 1 W per kanal. Det låter kanske lite, men i ett par SQ-50-lådor blir det faktiskt en rätt bra "konsertkänsla".
Vid musikmixning rekommenderar man ett ljudtryck på 85 - 90 dB. Spelar man för lågt missar man kanske små detaljer, spelar man högre än 90 dB börjar örat ge så mycket distorsion att man får svårt att avgöra om ljudet är riktigt rent eller inte. För i takt med att örats distorsion ökar minskar hjärnans förmåga att upptäcka den, och i en inspelningsstudio (eller om du vill njuta av högklassiga inspelningar fullt ut) är ju det väsentligt.
Så musiken blir som mest njutbar (detaljerna kvar och låg distorsion) vid 85 - 90 dB, vilket motsvarar 0,2 - 0,5W per kanal (med SQ-50-modellerna).
Det stämmer också med hur de flesta av våra besökare i butiken själva brukar ställa in volymen på Poweramp 5 -förstärkaren (som vi har ansluten till ett par SQ-50H eller SQ-5020C). Det brukar bli 0,1 - 0,5 watt per kanal.
Visst, det finns de som vill testlyssna på ännu högre effekt för att veta om högtalarna klarar högt ljudtryck (och det gör de), men när vi frågar handlar det väldigt sällan om att man i verkligheten lyssnar på så hög volym.
Så var rädd om din hörsel om du vill kunna njuta av musik även i framtiden!
Sidan uppdaterad 2023-10-22