Preamp 2

 Förförstärkaren för dig med höga krav på musikåtergivning,
och som vill kunna spela vinylskivor (nu eller i framtiden).

Sedan september 2023 är lådan av laserskuren genomfärgad svart MDF.
Säljs helt färdigbyggd med extern switchad nätdel. Pris 2990 kr.

Utan låda och nätdel: 2600 kr. Klicka här.
Preamp 2 är i en klass för sig. Ljudet är i absolut toppklass, man störs inte av vare sig brus, distorsion eller färgning av ljudet.
Den är 100% analog, och alla förstärkarsteg är klass A, med diskreta lågbrustransistorer med hög bandbredd.
Fronten har vridreglage för volym, balans, diskant och bas och en omkopplare för RIAA till/från. (På Preamp 2BT växlar den mellan RIAA och Bluetooth.)
Baksidan har fyra ingångar (RCA-uttag, stereo) och två utgångar (också RCA stereo).
Två 500 mV ingångar för CD, DVD, dator, DAC mm, en 120 mV ingång för smartphone, surfplatta eller annat med lägre utsignalnivå och en pick-up-ingång för skivspelare med 1 - 6 mV inställbar känslighet.
Utgång 1 har fullt frekvensomfång (inkl hela basregistret), utgång 2 har dämpad bas när ett slutsteg (med 10 kOhm inresistans, exempelvis Poweramp 5) kopplas dit. Förklaring här.
En annan finess:
Man behöver inte koppla om mellan ingångarna när man vill vill byta signalkälla. Förklaring här.

Preamp 2 är inte större än den behöver vara. Front 6 x 20 cm, totaldjup inkl rattar och uttag 13 cm, trots att vi "klämt in" över hundra komponenter på kretskortet. Den får alltså plats även om du har mycket begränsat utrymme.

Även om du inte har någon vinylspelare är det en förhållandevis billig förförstärkare med tanke på ljudkvaliteten.
Om du har en vinylspelare är det ett fynd, bara ett externt RIAA-steg av den klass som är inbyggt här från början kan kosta mer än hela Preamp 2.

Så... om du vill ha en förförstärkare du blir nöjd med är Preamp 2 helt rätt.
Vill du dessutom kunna njuta av musik på vinyl är det troligen det bästa val du kan göra.

Skriv till oss om du vill köpa den, så återkommer vi med beräknad leveranstid. När sidan uppdaterades, den 31 oktober 2023, var leveranstiden 1 - 2 veckor.

Beställning eller frågor görs via e-post till info@valutronic.com.

Bilder:

Lättplacerad! Front 6 x 20 cm, djup 13 cm inkl rattar och uttag.

Preamp 2 sedd bakifrån:

Från vänster till höger är det följande anslutningar:
12 Volt drivspänning. Utgång 1, utgång 2, RIAA in med jordskruv, linje in 120 mV, linje in 500 mV, linje in 500 mV.

Inkoppling av slutsteg (t.ex. Poweramp 5) och två högtalare med fullt frekvensomfång (t.ex. SQ-50-serien):


Det finns en utgång till på Preamp 2, och den har seriekondensatorer för basdämpning (-3 dB vid 100 Hz / 10 kOhm).
Om man har två mindre högtalare + aktiv baslåda bör man inte mata de små högtalarna med bastoner de ändå inte återger. Det skulle bara ge ökad risk för distorsion. I stället kopplar man så här:Ingångar:


Linje 1 och LInje 2 har känslighet 500 mV. Passar Datorljudkort, DAC, CD- och DVD-spelare, TV mm
Linje 3 har känslighet 120 mV och passar för anslutning av smartphone, surfplatta och laptop / netbook-datorers hörlursutgångar.
RIAA har känslighet 1 - 6 mV och passar för anslutning av skivspelare med MM-pickup. Om man inte har någon skivspelare ansluten slås RIAA-steget av med strömbrytaren på fronten för att undvika störningar från öppen ingång.

För dig som vill veta lite mer:

Lång konstruktionstid, många finslipningar: Vi har mycket högre krav på ljudåtergivning än de flesta. Musiken ska låta levande, äkta och njutbar i timmar om man vill lyssna så länge. Så vi har finslipat detalj efter detalj, och optimerat varje steg i förstärkaren. Så det är ingen vanlig svensson-förförstärkare typ de du kan köpa på en stormarknad. Du får snarare leta i höga prisklasser i renodlade hifibutiker för att hitta något som matchar ljudet från Preamp 2.

Som vanligt var RIAA-steget det svåraste. Närvarokänslan när någon sjunger ska vara hög, man ska höra minsta andetag om det finns med på inspelningen, varken överdrivet eller dämpat. Och när pick-upen lyfts från skivan ska det inte finnas något störande brus. Det låter som självklarheter, men så är det inte. Många RIAA-steg baseras på NE5534 eller liknande operationsförstärkare, och ljudet blir lätt hårt och lite jobbigt att lyssna på i längden. Och även om brusnivån kanske räcker, med tanke på att det ju finns ett bakgrundsbrus (graverbrus) på vinylskivor, så är det sällan lika lågt som det är i Preamp 2.

Det här visade sig vara en utmaning. Ett RIAA-steg får mycket svag signal från pickupen, bara några enstaka millivolt.
Brusnivån hos själva RIAA-förstärkaren måste därför vara extremt låg, annars hörs bruset i tysta passager i musiken.
Samtidigt ställer det höga krav på ren drivspänning. Störningar från nätdelen måste filtreras bort effektivt, i synnerhet när en switchad nätdel används.
Den kraftiga förstärkning som behövs (c:a 1000 ggr i basregistret) ställer också stora krav på stabilitet.

Många tillverkare använder dubbla lågbrusiga operationsförstärkare (NE5534 eller liknande) med RIAA-kompensationen och några få ytterligare komponenter. Enkelt, men... vi ville inte ha den hårda ljudkaraktär det tenderar att ge.
Så vi valde en helt annan väg: Diskreta lågbrusiga, bredbandiga transistorer i klass A-koppling.
I stället för en 1-stegslösning med IC blev det en 3-stegslösning:
Ett linjärt första förstäkarsteg med fast förstärkning och jämn belastning av pickupen.
Ett linjärt andra förstärkarsteg med variabel förstärkning för anpassning till olika pickup-utspänningar.
Ett tredje förstärkarsteg, denna gång med låg förstärkning och RIAA-kompensation.
Resultatet? Mycket låg brusnivå, rent och klart ljud, och klippfast stabilitet.

Vi var också noga med att välja brytfrekvenser för tonkontrollerna så att varken bas- eller diskantreglagen påverkar det känsliga mellanregistret. Här påverkar basreglaget enbart basen, och diskantreglaget enbart diskanten, som det ska vara.

Innan vi släppte Preamp 2 till försäljning satt vi i timmar och njöt av musiken, bara för att kontrollera så att ingen lyssningströtthet infann sig.

Så här skrev vår första Preamp 2-kund, som byggde en egen låda med både Preamp 2 och Poweramp 5 (vårt stereoslutsteg) i samma låda:

Och så skickade han ett antal bilder. Här är en av dem:

Han har alltså lagt effektförstärkaren nedtill och monterat Preamp 2-kortet upptill.
Att det är en fördjupning på lådans ovansida beror på att Preamp 2-kortet måste ha 100 mm mellan frontens insida och anslutningskontakternas hål på baksidan. Men lådan i övrigt måste vara 15 cm djup (eller mer) för att få plats med effektmodulernas kylflänsar. Men Thomas var skicklig, och hade bra verktyg, så han lyckades.
För att göra en egen låda som passar Preamp 2-kortet krävs precision, läs här.

Genom åren har många varianter på digital ljudöverföring passerat och vi har varit ovilliga att montera in någon sådan i våra förstärkare eftersom ljudet inte riktigt nått upp till våra krav (eller också var det för dyrt). Men våren 2023 hittade vi äntligen en liten Bluetooth-modul som hade tillräckligt bra ljud för att kunna byggas in som standard. Så nu kan du spela upp musik från din mobil, platta eller dator trådlöst om du vill. Preamp 2BT heter förförstärkaren med den inbyggda modulen. Den är bara några hundralappar dyrare än standardversionen, och du kan läsa mer om den här.


Ingen ingångsväljare.
Tänk dig att du befinner dig i ett rum där någon berättar något intressant du vill lyssna på. Men det finns tyvärr tre andra personer i rummet, och de småpratar med varandra. Den du vill lyssna på talar högst, så du hör det han säger, men det blir i alla fall irriterande. Du skulle helst vilja att de som småpratar vore i ett annat rum. Du vill "välja bort dem".
Tänk dig nu att du befinner dig i samma rum, personen du vill lyssnar på talar, och de tre andra är helt tysta. Nu gör det inget att de är där, de stör ju inte.

Det första exemplet motsvarar hur det var förr i världen. En bandspelare, ett kassettdäck, en radiodel eller ett grammofonsteg, alla brusade hörbart. Ungefär som de som stod i rummet och småpratade i exemplet här ovan. Ett kasssettdäck eller en bandspelare hade sällan ett bättre signal-brusförhållande än 50 dB.
Så för att minimera bruset måste man välja en enhet, och stänga ute de andra. För en bandspelare, ett kassettdäck eller en RIAA-förstärkare brusade hörbart även när de inte spelade upp någon musik.

Numera har vi i stället CD- och DVD-spelare, DAC:ar, Bluetoothenheter mm som inte brusar så att man hör det. Ofta är signal-brusförhållandet uppemot 100 dB. Och i Preamp 2 är RIAA-steget också nästan helt tyst. Det blir som i det andra exemplet här ovan: Att alla fyra är närvarande gör inget, alla utom den du vill lyssna på är ju ändå tysta.
På samma sätt kan vi utan problem låta Preamp 2 "lyssna på" alla fyra ingångarna (plus bluetoothmodulen i Preamp 2BT) samtidigt utan att välja bort någon av dem.
När du spelar upp ljud från CD- eller DVD-spelaren är det den som hörs. Även om alla andra ingångar är anslutna till enheter som är på, så hör du inget från dem om de inte spelar upp någon musik. När du stänger av eller stoppar spelaren och startar uppspelning av musik från någon av de andra enheterna så hörs den i stället. Eftersom ingenting brusar finns det ingen orsak att "välja bort" de övriga.

Men om man har en ansluten CD-spelare som spelar upp musik, och så vill man lyssna på musik från sin smartphone i stället... 
Tja, hur skulle du göra om du lyssnar på en högtalarradio eller TV:n hemma, och så ringer det på mobilen... Då stänger du av ljudet på radion eller TV:n innan du svarar i mobilen, eller hur?
Samma sak här:
Stäng av eller pausa ljudet på de enheter du inte vill lyssna på. Svårare är det inte.
Vi har haft den här typen av ingångssteg sedan 2016 och aldrig saknat ingångsväljare. Man stänger ju av det man inte använder, som i alla andra sammanhang.
Genom att göra så här undviker vi ett problem som mekaniska omkopplare har: Att de med tiden börjar slitas ner och / eller oxidera.  Det börjar skrapa när man byter ingång och vill det sig illa sliter man igenom metallen och omkopplaren funkar inte längre. Ingen risk för den saken här.

Du kan också köpa Preamp 2 utan låda och nätdel för 2600 kr.

Att vi placerar det här sist på sidan har en orsak: Till skillnad från vårt slutsteg och våra högtalare krävs det hög precision för att Preamp 2 ska passa i lådan. Alla ingångs- och utgångskontakter och alla potentiometrar är fast monterade på kretskortet och går inte att flytta i vare sig höjd- eller sidled. Så alla monteringshål i lådan måste hamna på precis rätt plats.
(OK, man kan göra hålen en mm för stora så får man en viss justermån.)
Avståndet mellan frontens och bakstyckets insidor kräver också hög precision, det måste vara 100 - 101 mm.
För litet djup och kretskortet får inte plats, för mycket djup och det går inte att skruva fast uttag och rattar utan att fronten eller bakstycket lutar.
Vi vill inte locka någon med dåliga verktyg eller bristande vana att försöka sig på lådan själv, så vi lägger inte ut någon ritning på den. Men känner du att du har verktyg och skicklighet att klara att bygga lådan själv, så finns möjligheten, vi säljer alltså det helt färdigmonterade och testade kretskortet med alla uttag och reglage för 2600 kr.
Strömförbrukningen är bara c:a 20 mA så en standardnätdel på 12 volt (5,5 / 2,1 mm plugg, plus på mittpolen) passar.