Sidan uppdaterad 2024-02-11
SQ-50-20
Ny design 2024. En framåtriktad spaltformad basport har ersatt plaströret som var innan. Samma rena, detaljrika och njutbara musikåtergivning som tidigare och med en basförmåga som överraskar med tanke på det lilla formatet. Varför vi bytt från rund till rektangulär framåtvänd basport? Läs här.

 

Storleken är bara 23 (B) x 50 (H) x 30 (D) cm men den har ändå en basåtergivning som imponerar.
Högtalarelement och filter är samma som i övriga SQ-50-modeller, så ljudkvaliteten är också i toppklass.
Fungerar lika bra som hifihögtalare hemma som studiomonitor. För dig som vill ha ett detaljrikt, njutbart ljud.

Högtalaren är mycket lättbyggd, detaljerade steg-för-steg-anvisningar hittar du här.

Högtalarsats HSQ-50F / F2, klicka här.


Ljudet är som sagt av högsta klass, men det som slår en direkt när man spelar modern musik är basförmågan.
Bastunga låtar som Grace Jones  "Hurricane Dub" och Bass Mekaniks "Bass all day" (finns på Spotify) får ett imponerande tryck, utan hjälp från vare sig en separat baslåda eller uppvridet basreglage på förstärkaren.
Lådan har en väl avstämd spaltformad framåtriktad basport vilket gör placeringen i rummet okritisk. På golvet, mot en vägg,  på ett bord, i en bokhylla... eller varför inte i takhöjd som den här bilden vill illustrera?

Då kan man möblera resten precis som man vill utan att behöva ta hänsyn till högtalarna.
Bilden är gjord i GIMP, men en vän som bodde trångt placerade sina högtalare i taket, och det blev väldigt bra. Det påminner om hur biografer numera placerar sina högtalare, nämligen ovanför duken, inte bakom som det var förr.

Vill man hellre ha högtalare vid sidorna av sin TV-skärm, välj SQ-5020W, en vägghögtalare som bara är drygt hälften så djup (men lite högre och bredare i stället). Samma komponenter, samma höga ljudkvalitet.

Frekvensomfång 27 - 24 000 Hz enligt DIN 45500. (46 - 20 000 Hz -3 dB.)
DIN 45500 var en tysk (men internationellt accepterad) Hi-Fi-norm som tog hänsyn till hur känslig den mänskliga hörseln i praktiken är för variationer i en frekvenskurva. Tester utfördes på människor, och med tiden kom man fram till hur mycket volymen kunde variera inom frekvensområdet utan att människor upptäckte det vid musiklyssning. Det blev det streckade området på diagrammet här nedan.
Tillåten avvikelse inom 100 - 4 000 Hz: +/- 4 dB.
Tillåten avvikelse ytterligare -4 dB/oktav under 100 Hz och -3 dB/oktav över 4 kHz, se nedre svarta markeringen.

Blå kurva = SQ-5020.
Grön kurva = En sluten låda med samma innervolym och samma högtalarelement och filter som SQ-5020, nämligen MB-50, största varianten.
Att kurvorna är streckade över 100 Hz beror på att de då sammanfaller med varandra.

Någon kanske tycker att DIN-kurvan är för snäll, men i praktiken är den faktiskt realistisk.
Det rum du lyssnar på musik i ger sannolikt mycket större avvikelser från en linjär frekvenskurva, se de praktiska mätningar vi gjort, klicka här.) Men, som sagt, hörseln är inte särskilt krävande när det gäller den saken, annars hade man inte stått ut med att lyssna på musik inomhus.

Vill du ha ett par lättplacerade högtalare som ger rent och ofärgat ljud med en för storleken förvånansvärt djup och ren basåtergivning, bygg ett par SQ-5020. Du kommer inte att ångra dig!
Om du har en inspelningsstudio gäller samma sak. Ljudåtergivningen är oerhört exakt och detaljrik. Med SQ-5020 kan du lita på att det du hör stämmer med det som blir på inspelningen.

Högtalarsatser HSQ-5020 F / F2, klicka här.