Vägghögtalare SQ-5020W

Vägghögtalare för dig med lite högre krav på ljudåtergivning.
Bara drygt 17 cm djupa för att kunna hängas upp exempelvis vid sidorna av en plattskärm som på bilden. De nedåtriktade basportarna är noga beräknade för att ge en inte bara kraftig, utan också musikalisk, ren och klar basåtergivning. Och resten av registret är lika rent, ofärgat och detaljerat som hos våra övriga högtalare i SQ-50-serien, som gett oss maxbetyg (5 av 5 möjliga) på Facebook.
Så... efter att ha konstruerat golvhögtalare i årtionden har vi plötsligt en vägghögtalare. Varför?

Ibland funkar det helt enkelt inte med golvhögtalare typ SQ-50H som vi brukar rekommendera i sammanhanget.
Man kanske har annat stående på golvet som man inte vill flytta på. Eller så står TV:n på en bredare golvmöbel tillsammans med annan elektronik typ förstärkare, bluerayspelare, vinylspelare eller annat, så det finns ingen ledig golvyta intill skärmen. Eller så föredrar man helt enkelt ett par vägghögtalare, tycke och smak är ju en personlig sak.

Varför inte bara nöja sig med TV-ljudet som det är från början?
Visst, om man bara tittar på underhållningsprogram, nyheter, sport och annat där ljudkvaliteten inte spelar någon större roll så kan de förstås duga. Men det finns åtminstone två saker som kräver mer:

1. Filmer där det förekommer ljudeffekter. Ett åsknedslag ska ju låta som ett åsknedslag, inte som en knallpulverpistol. En del försöker lösa det genom att komplettera med en aktiv baslåda. Och visst, då hörs bullret från åskan. Och om man vill ha lite renare ljud i mellanregistret kompletterar man med ett par små externa högtalare också, eller en soundbar. Det kan räcka för de ljud som dyker upp i spelfilmer.

2. Musik. Musikprogram, konsertvideor  och liknande. Nu är kraven ännu högre, för musik vill man ju kunna njuta av, inte bara slölyssna på, eller hur? Basen ska inte bara finnas, den ska vara ren och detaljerad också, inte bara buller. Det känsliga mellanregistret ska vara rent och ofärgat och röster ska låta äkta och närvarande.
Och då räcker inte ett par minilådor och en bullerbas.
Det är därför vi utvecklade SQ-5020W. För dig som vill ha vägghögtalare men inte vill kompromissa när det gäller ljudkvalitet.

Vi har testat flera olika utföranden och bäst blev lådan med spaltformad basport vid bakstycket. Den är lätt att sätta ihop och man behöver inga specialverktyg. En vanlig borr och en grov fil / rasp räcker för att ta ut hålen för högtalarelementen om man inte har tillgång till en sticksåg. LImmar man ihop delarna med kontaktlim behövs inte ens tvingar eller liknande. Och vi har högtalarsatser där alla ledningar är färdiglödda, så en skruvmejsel räcker för hela den elektriska sammankopplingen. Totalt bör det inte ta mer än några enstaka timmar att bygga ett par "råa" SQ-5020W. Ytbehandlingen gör du som du själv vill, det är ju en fråga om tycke och smak. Se gärna vår sida med några kunders inskickade bilder för exempel på hur man kan göra.

Klicka här för sågmall och bygganvisning

Klicka här för högtalarsatserna.

Bakgrunden till den här konstruktionen:
Jag som skriver det här (Stefan Berge, Valutronics firmainnehavare) har konstruerat hornhögtalare, portade golvhögtalare och slutna lådor och har tillsammans med min fru sålt högtalarsatser till dessa sedan 1990-talet. Ändå är det inte förrän nu jag lagt ner tid på att utveckla en riktigt bra vägghögtalare.
Det berodde på att jag upptäckte ett behov när vi var hemma hos några vänner.
Hemma har vi en dator som vi anslutit till en separat skärm för bilden och två SQ-50H golvhögtalare drivna av Poweramp 5-slutsteget för ljudet. Så vi är verkligen bortskämda med bra bild och perfekt ljud. Vi kan njuta av konserter och annan musik i timmar i följd utan att tröttna.
Men så besökte vi några vänner i slutet av 2023. De hade en TV som täckte halva väggen i vardagsrummet. På TV:n visades en video med akvariefiskar (som dekoration i bakgrunden).  Bilden var tydlig och med väl mättade färger. Jag var imponerad.
Men efter en stund spelade de upp en musikvideo, och jag var inte så imponerad längre.
För ljudet var basfattigt och utslätat, utan direkta detaljer. Tråkigt, helt enkelt.
Det kändes som att få ett exklusivt champagneglas... men fyllt med ljummet kranvatten.
Efter ytterligare några liknande videor återgick de till de tysta akvariefiskarna. Tack för det!

Min första tanke var att "här skulle ett par SQ-50H sitta fint". Men det hade inte gått, för det fanns ingen ledig golvyta bredvid skärmen. Det var det som fick mig att börja fundera på ett par riktigt bra vägghögtalare.
Många har gett oss beröm för ljudet i våra SQ-50-20 som vi har haft i butiken. Och flera av dem trodde att vi hade gömt en separat baslåda någonstans.
De trodde helt enkelt inte att så små lådor (drygt 20 liter) kunde ge så djup och kraftig bas.

Så när vi nu redan hade ett "vinnande koncept" utgick vi från det, men formade om lådan så att den blev lite högre och bredare, men mindre djup. Sedan testade vi olika lösningar för basporten och kom till slut fram till den spaltformade, nedåtriktade basport i lådans bakkant som vi använder i SQ-5020W.
Sedan var det "bara" att göra ritningen, byggbeskrivningen, dämpmallar, sågmall mm och göra de aktuella webbsidorna.
Det tog som vanligt mycket längre tid än väntat, faktiskt över en månad innan allt var på plats och vi kunde publicera de här webbsidorna.
Mycket arbetstid, men också ett riktigt bra resultat.