Sidan uppdaterad 2024-02-11

Ny modell av SQ-50-20, nu med rektangulär basport - varför?

Om högtalaren ska stå fristående, minst några cm från bakomvarande vägg, kan man ha basporten bakåt och då spelar det ju ingen roll om hålet är lite ojämnt, det syns ju ändå inte.

Helt enkelt för att förenkla ett snyggt utseende med framåtvänd basport. Det är helt enkelt lättare att få en rektangulär basport snyggare än en rund när man inte har en bra hålsåg i precis rätt dimension.
(Om högtalaren ska stå fristående, minst några cm från bakomvarande vägg, kan man ha basporten bakåt och då spelar det ju ingen roll om hålet är lite ojämnt, det syns ju ändå inte.
Men om högtalaren ska väggmonteras eller placeras i en bokhylla ska ju basporten vara framåtriktad för att kunna "andas fritt".
När det gäller hålen för bas- och diskantelement så täcks eventuella ojämnheter av kanterna på högtalarelementen så där spelar det ingen roll om hålen är prefekta eller inte, de syns ju inte.
Men eftersom ett runt rör inte täcker kanterna syns alla ojämnheter. Så om man inte har en hålsåg blir det svårt att få det snyggt.
Och eftersom våra erfarenheter av rektangulär basport är synnerligen goda har vi nu gjort en sådan också på nya SQ-50-20. Vi har också placerat sidoväggarna bredvid, inte bakom, fronten. Det gör det lite lättare att limma ihop delarna med hög precision.
Eftersom höjd och djup är samma som tidigare innebär det också att lådvolymen ökar några enstaka liter, så det blir en aning djupare bas. (Dock bara några enstaka Hz så det finns ingen orsak att byta låda för dem som redan har modellen med rund basport.)
I och med den här ändringen behövs inte någon separat högtalarsats utan nu är det samma som för de större SQ-50-varianterna.
Så...
Mycket enklare att få snyggt när basporten är framåtriktad (valfri montering, även vägg).
Lättare att limma ihop med hög precision.
Samma högtalarsats som övriga SQ-50-varianter.