Varför är förstärkare med exklusiva varumärken så dyra?

1. Ett fint märke kostar massor av pengar helt enkelt för att det finns en "skrytmarknad". Om köparen vill skryta med sin "fina" anläggning måste den ju vara dyr. Men ett 100 000-kronors klass AB-slutsteg måste väl låta mycket bättre än ett för 10 000 kronor? Det måste ju sitta mycket bättre komponenter i det dyra slutsteget?
Nej. Faktum är att själva elektroniken (och det är bara den som avgör hur det låter) i olika klass AB-slutsteg med samma uteffekt kostar ungefär lika mycket, oavsett om det är ett fint märke i 100 000-kronorsklassen eller ett som är tio gånger billigare.
Målgrupperna är människor med mycket pengar som vill glänsa med sin dyra musikanläggning. Eller som vet så lite om förstärkarteknik och högtalare att de tror att det finns ett direkt samband mellan pris och ljudkvalitet.
Det är ungefär som med armbandsur. Man kan lägga ut 80 000 Euro för
ett armbandsur med rodiumpläterat 18K vitt guld och diamanter på både klockan och armlänken. Men själva klockan har bara ett kvartsurverk och tiden visas med en timvisare och en minutvisare.
För en tusendel (!) av det priset kan man köpa ett japanskt kvalitetsmärke som också har tim- och minutvisare (och dessutom sekundvisare). Båda är lika exakta och båda har ungefär samma förväntad livslängd, några årtionden. Själva funktionen är inte bättre på det 1000 gånger dyrare armbanduret. Men det är något att skryta med. "Titta vad jag har råd med!"

2. Dyrt hölje (som på den dyra klockan). Tjock och tung metall, för det är många som tror att vikten beror på "tyngre och bättre" elektronik. Mera "kvalitetskänsla". Visst, men det handlar inte om ljudkvalitet.
Elektroniken (de transistorer, motstånd, kondensatorer, dioder mm som påverkar ljudet) väger inte mer än i en lätt förstärkare med ungefär samma uteffekt.*

3. Dyr marknadsföring.
Mässor, eleganta webbsajter, lyxiga butiker... som inte heller har med ljudet att göra.

4. Stora vinstmarginaler. Tillverkarna tjänar massor, likaså den som äger den exklusiva hifibutiken om försäljningen går hyfsat bra.

*) Högre uteffekt kräver större och tyngre nättransformator och kraftigare kylflänsar, och det höjer vikten. Men här talar vi om förstärkare med jämförbar uteffekt.)


Vi har valt en helt annan väg. För det första:
Helt egna produkter, inga "dyrmärken".
Vi har från grunden konstruerat våra produkter själva, och med ett bestämt mål: Ingen hörbar förvrängning av ljudet. Punkt. Och vi gav oss inte förrän vi var helt nöjda.

Först efter två år och bygge och finjustering av ett 30-tal prototyper var vi helt nöjda med ljudet hos vårt slutsteg. Och bara RIAA-steget i vår förförstärkare tog flera månader att utveckla innan det uppfyllde våra krav.

Även våra högtalare har krävt mycket arbete.
Först en genomgång av mängder av baselement innan vi äntligen hittade helt rätt. Sedan lådberäkningarna med just det baselementets TH-parametrar som utgångspunkt.
Sedan jämförelser som lett till valet av ett diskantelement med mycket låg distorsion och linjär frekvensgång.
Dessutom testlyssning med finjustering av filtren tills ljudet från högtalarna motsvarade ljudet från de fina studiohörlurar vi hade som referens.

Byggsatser i stället för färdigmonterat. Arbetstid är pengar, så när du bygger själv betalar du bara för delarna, inte jobbet. Och det är inte så mycket jobb, heller. Högtalarna bygger man på några timmar, slutsteget på c:a en timma. Förförstärkaren Preamp 2 säljer vi dock bara färdigbyggd, den lämpar sig inte som byggsats.

Låga omkostnader. Vi har inga aktieägare som ska ha utdelning utan att producera något. Vi har en förhållandevis låg butikshyra. Vi annonsera ingenstans, vi säljer enbart på grund av att våra nöjda kunder berättar för vänner och bekanta om oss. Och vi tar inte ut mycket vinst själva.

Därför kan vi sälja våra produkter med ljud i toppklass trots priser som vanliga människor har råd med.